Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Izložba i seminar o piratskoj skrbi

Large 249980310 2131179053695886 256063092329485609 n
Utorak
02.11.2021.

U zagrebačkoj Galeriji Nova idući tjedan otvara se jedna zanimljiva izložba. Piratska skrb naziv je transnacionalnog istraživačkog projekta i mreže protagonista piratske skrbi koji se suprotstavljaju kriminalizaciji solidarnosti i zalažu za zajedničke infrastrukture skrbi. Projekt su 2018. inicirali Valeria Graziano, Marcell Mars i Tomislav Medak, a sada se u sklopu projekta, u suradnji s kolektivom WHW, u predstavlja širi dijapazon praksi piratske skrbi. Izložba se otvara u srijedu, 10. listopada u 20 sati.

Piratska skrb (en. Pirate Care) istražuje, dokumentira i podupire procese učenja iz sve učestalijih oblika aktivizma u kojima se susreću 'skrb' i 'piratstvo', aktivizma koji pokušava na nove i inovativne načine intervenirati u ponajveći izazov našeg vremena — 'krizu skrbi'.

Živimo u vremenu u kojima je skrb, kao politički i kolektivni kapacitet društava da se brinu o potrebama ljudi i njihovog okoliša, često dovedena u pitanje ili čak kriminalizirana. Nasuprot režimu koji uskraćuje skrb, bitna odrednica praksi piratske skrbi je spremnost da otvoreno krše zakone i pravne režime kad god ti zakoni i režimi onemogućuju solidarnost te da politiziraju taj neposluh i time dovode u pitanje status quo. Taj neposluh i to politiziranje čine te prakse piratskom skrbi.

Ova izložba daje pregled suvremenih i povijesnih praksi piratske skrbi, a prati je javni seminar o povijesnim primjerima zdravstvene skrbi kao društvenog otpora. Polazište za izložbu je Silabus Piratske skrbi, korpus pedagoških materijala, koji je nastao kroz proces koletivnog pisanja s četrnaest protagonista/-ica s ciljem aktiviranja kolektivnih praksi učenja iz tih praksi.

U jeku pandemijske krize zdravstva, seminar će okupiti praktičare, aktiviste i istraživače koji će prezentirati različite historijske epizode kolektivnog djelovanja, samoorganiziranja i otpora tradicionalnim okvirima zdrastvene skrbi iz perspektive društvene pravde. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a za prisustvovanje seminaru potrebno se najaviti mailom.

Detaljnije informacije pronađite na linku.

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu