Page arrow

Indie-rock i književnost

Large za fotku

Kristin Hersh, kolaž.

Ponedjeljak
23.05.2022.

Ponedjeljak započinjemo u niskom startu jer nam uskoro stiže Kristin Hersh, ikona američke alternativne, indie-rock scene, a uz to, i vrlo uspješna spisateljica!

Uz zavidnu karijeru koju je ostvarila s bendom Throwing Muses, Hersh u svojoj biografiji ima i nekoliko memoara i knjiga. Ako imate eventualne rupe u znanju što se tiče autoričinog književnog opusa, a uz to baš i ne vjerujete Wikipediji, na pravom ste mjestu! Izdvojili smo neke zanimljivosti kako bismo vas uveli u razgovor s autoricom koji će se održati u srijedu, 25. svibnja 2022. godine ispred Bookse. 

Krećemo s važnim priznanjem. Autobiografsku knjigu Rat Girl (2010.) časopis Rolling Stone 2012. godine proglasio je osmom najboljom autobiografskom rock knjigom svih vremena. U snažnom i hrabrom autorskom glasu, dnevnički zapisi prošireni su u narativ koji opisuje osobnost i sazrijevanje mlade žene, početke glazbene karijere s bendom i nevjerojatne izazove u privatnom životu kao što su borba sa šizofrenijom i neplanirana trudnoća. Godinama kasnije, iz druge perspektive je sagledala to razdoblje svog života i isto poglavlje zaokružila knjigom. 

Intiman i potresan prikaz prijateljstva s folk glazbenikom Vicom Chestnuttom prikazan je u knjizi Don't Suck, Don't Die iz 2015. godine. Autorica je bila na turneji s Chestnuttom gotovo čitavo desetljeće, a ljubav prema pisanju stihova i borba s mentalnim zdravljem zauvijek su ih zbližili. U knjizi se opisuju brojni naizgled nebitni trenuci u svakodnevici i u njihovom prijateljstvu, kao i djelići razgovora koji su na autoricu ostvarili velik umjetnički utjecaj, uz Chestnuttov tragičan završetak. Sirovo se i neposredno istražuje bliskost boli i kreativnosti, pritom uranja u ljepotu duboke povezanosti i suradnje ovih umjetnika. 

Nedavno objavljeni memoari objedinjeni su u knjizi Seeing Sideways: A Memoir of Music and Motherhood u kojoj se proteže i isprepliće trideset godina profesionalne karijere i majčinstva. Knjigu otvara citat autoričina najmlađeg sina Bodhija: "All scars are beautiful. Because you lived." U svakome od opisanih odnosa s jednim od četvorice sinova, autorica beskompromisno rastvara novo poglavlje njihova života, u tekstu isprekidanom stihovima pjesama. Radi se o emotivnoj refleksiji na više desetljeća života koja su na različite načine obilježena ulogom majke i glazbenice.

Osim memoarskih zapisa, autorica je često svoje studijske albume objavljivala i kao knjige. Štoviše, prva je glazbenica koja je poduzela taj korak i uz album Crooked (2010.) objavila publikaciju s umjetničkim radovima, dodanim stihova i autorskim esejima koji prate svaku pjesmu. Tu praksu nastavila je i s albumima koji su uslijedili: Purgatory/Paradise (2013.) i Wyatt At The Coyote Palace (2016.). 

Hersh je, inspirirana razgovorima sa svojim sinom i pitanjem gdje se nalazi forever home prilikom njihovih brojnih putovanja na turneji, napisala i slikovnicu Toby Snax (2016.) koja potiče uživanje u pustolovini. 

U svakoj od navedenih knjiga vidljiv je originalan autorski potpis i nerazdvojiva spona između glazbe i književnosti. O svemu navedenome, pa i više, bit će riječi u srijedu u razgovoru s pjesnikom i piscem Markom Pogačarom.

Pripremite pitanja i pritom saznajte koliko se, ako uopće, književna večer razlikuje od koncerta. A da to saznanje testirate, svakako poslušajte Kristinin koncert 26. svibnja u 20h u Močvari! Vidimo se!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Preporuke
Homepage untitled design  24 29.12.2023.

Najbolje od pročitanog u 2023. godini!

Knjige po kojima ćemo pamtiti 2023. godinu! Budući da nema uvjeta, uputa i ograničenja, popis koji slijedi doista je najbolje od najboljega iz 2023. godine! 

U fokusu
Homepage fotka novo 1 28.12.2023.

'Književnost bi mogla mijenjati svijet kad bi se čitala kao upozorenje.'

S Igorom Belešom razgovaramo o njegovu antiratnom romanu 'Listanje kupusa' koji hvali stručna i šira čitateljska publika. 

Piše: Anja Tomljenović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu