Page arrow

Etel Adnan (1925-2021)

Large 139744202 3386004951528229 6572573827402816835 n

Foto: Facebook.

Utorak
16.11.2021.

Dan je za tužne vijesti iz svijeta književnosti. U nedjelju, 14. studenog 2021. u 96. godini života preminula je istaknuta libanonsko-američka spisateljica, pjesnikinja i likovna umjetnica Etel Adnan.

Adnan je književnost zadužila desecima djela koja se bave pitanjima politike, rata, izbjeglištva i roda. Rođena je 1925. godine u Beirutu, Libanon, ondje je i odrasla, a studirala je naprije filozofiju u Parizu, potom u SAD-u, na učilištima Berkeley i Harvard. Njena prva djela, objavljena sedamdesetih godina, pisana su na francuskom jeziku, koji je kasnije izbjegavala iz političkih razloga.

Tih godina nastalo je i jedno od njenih najpoznatijih i najprevođenijih djela, ujedno i jedino njeno djelo dosad prevedeno na hrvatski, roman Sitt Marie Rose (1977.) koji kroz zabranjenu ljubav bejrutske kršćanke i Palestinca propituje vjerski ektremizam, građanski rat u Libanonu 1975. godine, rasnu netrpeljivost te ulogu i glas žena u društvu. Roman je i danas utjecajan, a smatra se klasikom libanonske književnosti.

Teme nasilja i političkog kaosa prisutne su i u njenim pjesničkim radovima. Adnan je ispisala brojne zbirke pjesama koje se nerjetko uspoređuju s onima, primjerice, Rimbauda ili Rilkea. Njen poetski izraz odlikuje eksperimentalnost forme, bogatstvo jezika i stila, snažne metafore i i nadrealistički motivi kroz koje progovara o izbjeglištvu te rasnoj i rodnoj nepravdi i nejednakosti. Njena posljednja zbirka naziva Shifting the Silence objavljena je prošle godine. ''Riječi su zasebne cjeline i moraju se povezati, moraju biti u međusobnoj harmoniji. Riječima treba pomoći da se povežu, baš kao i ljudima'', izjavila je jednom prilikom o pisanju. 

Adnan je također bila i vrsna likovna umjetnica - slikati je započela u svojim tridesetim godinama, no međunarodno je postala poznata i po svojoj umjetnosti tek prije desetak godina, kada su njena apstraktna djela malih formata bila izložena na Documenti 13 u njemačkom Kasselu. Godine 2014. dodijeljena joj je najprestižnija francuska kulturna počast, Chevalier des Arts et des Lettres, a njeni radovi trenutno se mogu naći na samostalnoj izložbi u njujorškom Guggenheimu. ''Vizualna umjetnost stvar je meditacije, baš kao i poezija, što je predivno'', svojedobno je izjavila o umjetničkim srodnostima, a za umjetnost je smatrala da ''humanizira društvo. Ona je podsjetnik da smo više od fizičkih tijela.''

Među njenim brojnim intervjuima i razgovorima, jedna se misao ipak izdvaja: ''Volim promišljanje, poeziju, politiku, promatrati stanje u svijetu. Nisam odustala ni od čega navedenog; ipak, mislim da je nasmislenije iskustvo u životu - ljubav.'' Za kraj prenosimo nekoliko njenih ljubavnih stihova.

  You came
with a handful of pain
  and a smile
which broke the ground under my feet
  as the earthquake does
    when two people
      meet.

(preuzeto s linka)

Izvor: The New York Times

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu