Page arrow

Društveno inovativni Skribonauti

Large image main
Utorak
04.05.2021.

Nije novost da udruga Skribonauti radi odlične stvari, a ovih dana stigla joj je i međunarodna potvrda. Međunarodna nagrada za društvenu inovaciju SozialMarie Skribonautima je pripala za projekt i zbirku Nastavi priču.

Čitalački klub i radionice kreativnog pisanja Nastavi priču od 2016. u Kaznionici u Požegi vode Skribonautkinje Luiza Bouharaoua i Paula Zore, a istoimena zbirka okuplja radove ponajboljih domaćih kratkopričašica (čije knjige su se čitale na susretima književnog kluba) koji su nastali na temelju fragmenata polaznica radionice.

Skribonauti su tim aktivnostima željeli reagirati na zanemarivanje zatvorenica i zatvorenika, odsustvo bilo kakvih kulturnih i umjetničkih programa u zatvorskom sustavu, te ekstremna marginalizacija i istodobna izloženost jakim predrasudama i stigmi. Projekt Nastavi priču stoga, prema ideji ove udruge, pruža alate i razvija vještine samoizražavanja kroz umjetnost i kulturu, što omogućava humanizaciju života u zatvoru i osnažuje zatvorenice. 

Prvi natječaj za dodjelu nagrade SozialMarie raspisan je bio 2004. godine, a otad se svake godine nagrađuje petnaest projekata. Osim novčane vrijednosti, nagrada predstavlja i javnu platformu za povezivanje, suradnju i međusobnu razmjenu iskustava među srednjoeuropskim projektima, a ove godine na natječaj je pristiglo 299 prijava iz šest zemalja. 

Bravo za Skribonaute!


Izvor: SozialMarie
 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu