Page arrow
16.07.2020. u 16:00 @ Booksa

Booksa u parku 2020: Predstavljanje MMSU-ove čitanke o migracijama

Large large naslovnica sterle
Utorak
07.07.2020.


Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci poziva na predstavljanje knjige-čitanke Between mobility, control and social transformation (Između kontrole kretanja i društvenih promjena, 2020.).

Knjigu će na neformalnom druženju predstaviti kustosice MMSU-a Sabina Salamon i Ksenija Orelj, dizajneri Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić te voditeljica projekta Riskiraj promjenu u Hrvatskoj, Marinom Tkalčić.

Na 336 stranica i u desetak tekstova pisanih na engleskom jeziku, iz područja antropologije, socijalne psihologije te umjetničkih i kustoskih praksi, knjiga-čitanka donosi teme o pokretljivosti u 21. stoljeću. Podijeljena je u tri poglavlja: Stranac, izbjeglica, građanin, turist - Europa kao prostor negostoljubivosti, zatim Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova te Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe. Okuplja teoretičare i praktičare različitih profila, mahom sudionike izložbi i simpozija održanih u sklopu projekta.

Čitanka je objavljena kao epilog četverogodišnjeg umjetničko-interdisciplinarnog projekta Riskiraj promjenu s fokusom na migracijama, temi koja ovih dana ponovno preplavljuje medijske stupce. Riskiraj promjenu projekt je koji se kroz brojne internacionalne izložbene, rezidencijalne, diskurzivne, radioničke i izdavačke aktivnosti bavio temama iz spektra kulturalne studije o (ne)gostoljubivosti današnje Europe i umjetničke satire društvenog krajolika čije su glavne karakteristike mit o superiornosti, imperijalna povijest, obuzetost čistoćom i kontrolom te strah pred drugim i nepoznatim.


Fotografija: Danica Đakić i Sandra Sterle, projekt GO_HOME

Booksa u parku 2020

Ove godine Booksa se na mjesec dana preselila u mali park, pokraj Grge i ispod breza i omorika. Program je nudio ponešto za svakoga - razgovore, promocije, druženje, mnogo književnosti i dosta glazbe... Bilo nam je divno i jedva čekamo iduću!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu